Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2017 09:27 - Почитаме Св. Варвара
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 786 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес почитаме Света Великомъченица Варвара. Имен ден имат Барбара, Варвара, Варвардан. 

image


Света Варвара е християнска великомъченица, родена в края на 3 век и починала през 305 или 306 г. В православието тя се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт, които са нямали време да се покаят и причестят. 

Родена в семейството на аристократ езичник от Илиопол. Отличавала се е с особена и впечатляваща красота. Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение и когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието говори, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града - те двамата са поразени от мълния. През 6 век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол.

У нас празникът се е чествал с преплитане на езическите и християнските обичаи. В някои райони на страната Света Варвара се е считала за покровителка на децата от болести, по-специално от дребна шарка. Хората я наричали "Баба Шарка". Жените месели и раздавали за здраве "къпани" питки, намазвани с мед за омилостивяване на светицата и "баба Шарка". В Добруджа, вечерта срещу празника приготвят трапеза за "баба Шарка", на която поставят паничка с мед, медена питка, съд с вода и пешкир. В Западна България на празника деца палят огън на кръстопът, на който варят леща и изяждат по няколко зрънца. След това прескачат по три пъти огъня и вземат по една главня от него. Лещата и главнята се пазят като лекарство против дребна шарка. Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце. В други райони Света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици, разказва Нова телевизия. 

Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременяли, обикаляли домовете и пеели песни за здраве. Този ден е имал и гадателна насоченост в обичаите - по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи. 

В българския фолклор за обичаите съпътстващи празниците на Света Варвара, Свети Сава (5 декември) и Свети Никола (6 декември) има поговорка: "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща".



Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995573
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031