Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.01.2018 09:54 - Руанда - пътепис и снимки (3)
Автор: balebalev Категория: Други   
Прочетен: 6020 Коментари: 26 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
На следващата заран установихме, че са пристигнали приятелите ни, които спаха в Истанбул. Брат ми се беше пременил в карирана пижама и аз останах много изненадан как човек може да си занесе в Африка карираната пижама. Всички много се зарадвахме и започнахме да си разказваме какви приключения са ни се случили. В Истанбул било много интересно. Запознали се с някаква германка или италианка, чийто мъж бил негър от Руанда и имал джип, с който вози туристи. Предложиха да му се обадим и да ни повози с джипа. На мен направо ми прилоша от тая новина, защото изпитвам смъртен страх от организиран туризъм, обаче всички бяха толкова ентусиазирани, че не се опълчих, за да не се скараме още на първия ден. След милион телефонни разговори и текстови съобщения, се разбраха негърът да дойде с някакъв свой авер, който също има джип и двамата да ни воят 4 дена. Първи ден - вулкан, втори ден - езеро, трети и четвърти ден - тигри и лъвове.
  Решихме докато дойдат негрите с джиповете да се разходим из махалата. Беше неделя и видяхме, че в църквата има служба. Надникнахме тайничко вътре, да видим какво става, но миряните ни видяха и всички до един се обърнаха към нас, загърбвайки дядо поп. Там няма никакви бели и всяко музунгу предизвиква голямо вълнение сред бай африканец. Поканиха ни да влезем и да седнем. Когато се настанихме, една уредничка с тюрбан постави до всеки от нас да седне по един негър, който знае английски. Тези негри ни превеждаха проповедта. Бяха много мили и симпатични всички в църквата. След като официалната част приключи, на подиума се качиха 20-30 негърки, облечени в пъстри национални носии и пяха госпъл. Имаше и няколко мъже певци, а също двама-трима китаристи и йоника. Много приятно. Нашите персонални преводачи ни преведоха и текстовете на песните. Моят говореше много неразбираемо и си завираше устата в ухото ми, и сякаш очакваше от мене някакъв коментар. Аз нямах идея какво да кажа и му се усмихвах приятелски. Накрая ни подканиха да пуснем дарения в кутийката и ни разпуснаха. Пред църквата си направихме няколко снимки за спомен с тези негри, които бяха по-куражлии и се престрашиха да се снимат с музунгу.
  После се прибрахме в хостела "Мамба" и  (за мой ужас) зачакахме типчетата с джиповете, които ще ни водят на организирана екскурзия. Те закъсняха много и ние убивахме време, пиейки бира на двора и наблюдавайки как някакви играят плажен волейбол. Най-накрая джиповете пристигнаха и се запознахме с мъжа на германката или италианката, който беше някакво конте с шалче и лъскав часовник и въобще се беше пипнал от главата до петите. Пушеше с маниер и ни каза да му дадем някакви пари, които не си спомням точно колко бяха, но май около 2000 долара. Ние естествено нямахме толкова много пари и той ни закара до нещо като мол, за да изтеглим. Дадохме му купища местни пари, които той едвам набута по джобовете си и изчезна някъде. Висяхме около час пред тоя мол и всички много се изнервиха, защото стана следобед, а това всъщност беше първия ден от платената екскурзия, в който уж трябва да видим вулкан.
  Накрая потеглихме. Имаше обаче страшно задръстване на излизане от града и там изгубихме поне още един час. После се поотпуши и засилихме. Шофорът ни разказа, че е бил дете по време на войната и родителите му загинали. Той взел калашник и станал едно хилядите деца с калашник. Пусна ни и музика. Имаше една много яка песен, в която се пееше за марихуана. Започнахме с интерес да наблюдаваме през прозорците какво има в руандайската провинция. По пътищата нямаше почти никакви коли, защото хората са бедни. Само по някой случаен рейс или мутри с джипове. За сметка на това покрай пътя беше пълно с хора, който се придвижват пеш. Жените носеха най-различни неща на главите си. Легени, мотики, съчки, тепсии с плодове и какво ли още не. Имаше и много малки деца, които очевидно без родителски надзор се придвижват пеша между селата. В селата интересно беше, че хората не си стоят по къщите както у нас, ами всички се събират на площада и кибичат там по цял ден, без да правят нищо. Природата беше красива - само хълмове. В цяла Руанда не видяхме нито едно поле. Дърветата от почти всички хълмове бяха изсечени и хората отглеждаха там някакви култури.
  След известно време спряхме при един водопад. Там се въртяха няколко типчета, които бяха направили много нескопосани малки гъдулчици, които се опитаха да ни продадат. Ние им дадохме свободно. След още малко нашият гъзар паркира пред някаква страноприемница на негови хора и ни каза да ядем вътре, за да им направим оборот. Ние вече жестоко се раздразнихме, защото усещахме как скоро ще се стъмни и няма да видим никакъв вулкан. Повисяхме около 20 минути там, колкото да се изпикаем и да си вземем по нещо за пиене. Аз видях коли с номера от Конго и много се развълнувах. Влязох и в едно задно дворче, което сякаш беше само за персонала. Вътре се разхождаше една много смешна птица пънкар, която имаше на крака си номер 077. Имаше и мивка с фаянсови плочки, на която бяха натрупани десетки заклани и оскубани пилета. Най-накрая продължихме и нашият елегантен шофьор, който между другото през цялото време си духаше носа в шалчето, ни каза, че ако погледнем надясно, ще видим вулкана. Ние погледнахме обаче нищо не видяхме. Тогава той ни обясни, че има мъгла и затова нищо не се вижда. После добави, че тия 2000 долара, които му дадохме не включват билет за вулкана. Пък то и да сме идели, нищо нямало да се види. Никак не се изненадах от тоя развой на събитията. Организираната екскурзия даде плод още на първия ден.
  Минахме още няколко села и стигнахме до едни планински бунгала, на 10 километра от границата. В бунгалата ни поискаха пак някаква грозна цифра за спане, която не влизала в цената на екскурзията. Наложи се да платим и нощувките на двамата шофьори. После ни казаха ни да се разходим малко в планината, но ни прикачиха един младеж за водач, защото там се стъмва за секунди и може да се изгубим. В планината беше голяма красота, но се натъкнахме на едно селище с много бедни и прашни болни деца с жълти очи, които ни обградиха и протягаха ръце, да им дадем нещо. Ужасно беше. После се стъмни и се прибрахме. Хапнахме по една вкусна манжда в лавката и седнахме да пием бира около огъня, който беше наклал нашият гъзар. Тук се случи първото позитивно нещо. Екскурзоводите ни почерпиха с коз, който бил от Конго. Козът беше чук, а обстановката - лагерна. Гръмнахме здраво и падна голям смях. По едно време ми казаха, че зад мене има призрак. Обърнах се и направо ми се подкосиха краката. Някакво лице с дълга мушамяна дреха с качулка и не му се вижда лицето. Само една коса му липсваше и ставаше смъртта едно към едно. Така го и кръстихме - Смъртта. Някой каза, че това бил разсилният на бунгалата и имал калашник под мушамата, да ни брани, ако довтасат конгоански бунтовници, които се срещали в пограничните райони. Голяма екзотика. Смъртта обаче излезе кротък и само си се мотаеше безмълвно наоколо и чат-пат ни носеше съчки за огъня. После не си спомням какво става. Май изпихме всичката бира от лавката и ми стана скучно, и отидох да си лягам.

image
Певици в църквата

image
Църковната уредничка

image
Снимки за спомен пред църквата

image
Агент 077

image
Близо до водопада, където ни предлагаха гуслички

image
Провинциална жена

image
Селско дете в планинския район, на около 10 километра от границата с Демократична република Конго

image
Пак от там





Гласувай:
13



1. hater - Бале, ти си хейтър.
16.01.2018 16:06
Бале, ти си хейтър.
цитирай
2. tera - Хубави снимки -
16.01.2018 16:35
особено последните две.
А историята с вулкана ми напомни Алпите миналото лято, когато ходихме да се катерим на Цугшпитце, за да гледаме оттам "зашеметяващи и спиращи дъха" гледки, според програмата. В крайна сметка нищо не видяхме, защото имаше мъгла, но пък нашата гидка не беше чак толкова нагла, за да ни каже, че в билетите за стотина евро не се включва гледка, а само влакче и лифт. :)

цитирай
3. mar866 - ...
16.01.2018 17:01
Ехааааа да вляза и да видя нещо стойностно на първа. Не беше се случвало отдавна;)
пп. започвам да чета предвкусвайки удоволствието.
цитирай
4. mar866 - ...
16.01.2018 17:16
2000 долара?!
И десет човека да сте били, това си е цяло състояние за тази бедна страна...
пп. Между другото, пусна ми фитила с пътеписите си:))) Започнах да зарибявам тайфата и един от въпросите беше: "А как се отнасят към белите, да не попаднем на човекоядци"? :))) Сега обаче разбрах, благосклонни са!
цитирай
5. barin - Хубави снимки от Руанда, baleba...
16.01.2018 18:29
Хубави снимки от Руанда, balebalev. Добре, че си ги публикувал, за да може да добием представа за тази вътрешно-африканска страна. Мога да споделя, че когато бях колекционер на монети трудно намерих две от Руанда, защото малко хора ходят. Друго- в новините от спора между племената Тутси и Хуту не съм срещал нищо.
Поздрави!
цитирай
6. favn55 - тая е от племето хуту
16.01.2018 18:40
16. rosiela - Юлето е в пдихокриза! Време ца психарпандиза!
18:33
цитирай
7. apostapostoloff - За негресите кажи, за негресите!
16.01.2018 19:05
Опъва ли ги? Умеят ли ги иширетите?
цитирай
8. hater - И Апостолов е бил с балето в Руанда. И ...
16.01.2018 19:52
И Апостолов е бил с балето в Руанда.
И го има на снимка.
Агент 077 е Апостол.
цитирай
9. vesever - Последната снимка е уникална!
16.01.2018 21:39
Последната снимка е уникална!
цитирай
10. predatorkapredatorka - не,бе тъпунгер...марето е..тя има Дъългаа шия и копита 43...
16.01.2018 21:45
напикАх се,балеее...пардооне муааа..

И Апостолов е бил с балето в Руанда.
И го има на снимка.
Агент 077 е Апостол.
цитирай
11. predatorkapredatorka - Бале, я дай акъл, ко ще правим с тезз пУтеси на рояци..пак ме свалиха зарад тъзз дъртата сФиня роосаа
16.01.2018 21:51
Последни 20 регистрирани посетителя
21:48 - pompadurpredator
21:39 - blogbg
21:31 - rosiela
цитирай
12. pompadurpredator - Здравейте! Аз специално помпя ...
16.01.2018 22:01
Здравейте!
Аз специално помпя Весето!
Всички братчеди в маалата са луди по нея и имат нейна снимка в гащите си против уроки!
цитирай
13. pompadurpredator - Вярно! Шамбала е!
16.01.2018 22:02
predatorka написа:
напикАх се,балеее...пардооне муааа..

И Апостолов е бил с балето в Руанда.
И го има на снимка.
Агент 077 е Апостол.

цитирай
14. pompadurpredator - Казах ти, че помпим само пУтеси и ...
16.01.2018 22:03
Казах ти, че помпим само пУтеси и Весето.
Ти не си Весето.
Първата ми помпа!
Две пУтеси!
цитирай
15. rosiela - Объркал си се. Юла е от племето Фавню 55.
16.01.2018 22:36
анонимен написа:
16. rosiela - Юлето е в пдихокриза! Време ца психарпандиза!
18:33

цитирай
16. rosiela - Интересен материал.
16.01.2018 22:37
Поздравления.
цитирай
17. born - Лесно ти е да пишеш за Руанда !
16.01.2018 22:37
Я да те видя да напишеш нещо за РФ... Ще те оплюят яко като путинист, русофил, национален предател и всякакво друго изчадие...
ПП. Майтапа настрана, но рядко се случва човек да прочете нещо толкова приятно и написано с чувство за хумор. Най искрени поздрави !
цитирай
18. putinofil - ВЕЛИК ПУТИН!
16.01.2018 22:50
ВЕЛИК ПУТИН!
цитирай
19. hater - Бале, оная провинциалната жена ...
16.01.2018 23:01
Бале, оная провинциалната жена нали мяса много на Роситу, а оня, дето си го прегърнал, на Мисана?
Църковната уредничка пък е точно копие на Налка.
цитирай
20. blackpredator - Бале,
17.01.2018 00:26
на двамата джендърмеристи, пулю и юЛейка, им спретни едно димящо
сутринта като у Френдса
цитирай
21. apostapostoloff - Като стане дума за връткане,
17.01.2018 05:54
Балъка се спотайва. Одъртя, завалията, и вече явно не го вдига.
цитирай
22. saankii - кой, кой се позна..4ърното русенско петле, нещо кудкудяка.питай го,що БалеБалев, мерси
17.01.2018 10:03
19:34 Нелицеприятно /римейк

те не знаят,ли..
съм Чайка безсмъртна,
с гърлен, юнашки глас,
чак,от възторг ще пр..на..аз
Не остана друга сладка надежда,
светът си върви,
а,влака без мене..фръкна..
стоя на спирка "Надежда"..
махам ти,една забрадка забравена..
влакове тръгват
на всички страни,
кукувича прежда е в главата ми..
помръкват гари,и хора..
подсмърчам,къде да се покрия..
сама се ..таковам,
а, мъката ме..топи..
ко,знайш,
приятелю ти..
Уви!
цитирай
23. mar866 - ...
17.01.2018 16:29
овцо, пак не си си пила хапчетата:(
цитирай
24. mar866 - ...
24.01.2018 15:25
давай нататък:)
цитирай
25. zryncho - WTF
16.02.2018 14:58
Руанда, Уганда, пълен шит. Гледал съм ги тез туземци вече. Скука. За 5 години не можа да измисли нещо ново. Чак ме е яд, че си напрегнах сивото вещество за да си спомня паролата от преди 5 години.
цитирай
26. balebalev - давай нататък:) Давам. Сега ...
24.02.2018 12:12
mar866 написа:
давай нататък:)


Давам. Сега следва една скучна глава, но после става интересно. :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: balebalev
Категория: Други
Прочетен: 538539
Постинги: 224
Коментари: 2181
Гласове: 1159
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031